Zatwierdzenie sprawozdania finansowego za 2021 r.

Zatwierdzenie sprawozdania finansowego za 2021 r. w jednostce, której rok obrotowy jest zgodny z rokiem kalendarzowym.

Źródło www.terminy.gofin.pl

Na podstawie przepisów rozporządzenia Ministra Finansów zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia innych terminów wypełniania obowiązków w zakresie ewidencji oraz w zakresie sporządzenia, zatwierdzenia, udostępnienia i przekazania do właściwego rejestru, jednostki lub organu sprawozdań lub informacji (Dz. U. z 2022 r. poz. 561) wydłużono terminy dotyczące sprawozdawczości za 2021 r. Termin zatwierdzenia rocznego sprawozdania finansowego za 2021 r. (sporządzonego na dzień 31 grudnia 2021 r.) w jednostkach, o których mowa w art. 2 ust. 1 i ust. 2 ustawy o rachunkowości (z wyjątkami dotyczącymi jednostek sektora finansów publicznych posiadających osobowość prawną oraz jednostek nadzorowanych przez KNF), przedłużono o 3 miesiące, tj. do 30 września 2022 r. Przy czym termin zatwierdzenia sprawozdania finansowego za 2021 r. dla:

• spółdzielni mieszkaniowych – jest przedłużony do 6 tygodni od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii
  • niektórych jednostek (niebędących spółkami kapitałowymi, spółkami komandytowo-akcyjnymi, spółkami jawnymi lub komandytowymi, których wszystkimi wspólnikami lub akcjonariuszami ponoszącymi nieograniczoną odpowiedzialność są spółki kapitałowe, spółki komandytowo-akcyjne lub spółki z innych państw o podobnej do tych spółek formie prawnej), w których ze względu na liczbę członków organów zatwierdzających i brak możliwości ich zwołania przy ograniczeniach epidemicznych (przesłanka nr 1) oraz brak możliwości podejmowania uchwał przy wykorzystaniu środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość (przesłanka nr 2) nie jest możliwe zatwierdzenie sprawozdania w terminie określonym w ustawie o rachunkowości – jest przedłużony do 6 tygodni od dnia ustania którejkolwiek ze wskazanych przesłanek.

Wydarzenia kadrowe

Events for 28th styczeń
Events for 29th styczeń

3 weeks ago